Sabina Permats – USA

Universitet: Iowa State University
Termin: HT 2018
Inriktning: Fysik

Innan avresa

Jag hade en del förarbete innan jag åkte. Jag behövde söka visum, försäkring, boende, hitta och söka kurser, samt skicka in vaccinationsintyg.

Ekonomi

Jag fick resebidrag utav KTH eftersom jag åkte utanför Europa.

Boeende

Jag bodde inte på campus då det var mycket billigare att hitta boende på egen hand. Bodde i ett lägenhetskomplex som hette The Maddison. Jag behövde ta bussen till universitet vilket tog 10-15 min. Lägenheterna var tyvärr nedgångna med tanke på byggnadsår och värmen i mitt rum fungerade inte. Jag hade även lite problem med betalning av hyra och skulle därför inte rekommendera att bo där.

Studierna

Det var mycket viktigare med närvaro på lektionerna än på KTH och ens procentuella närvaro representeras även i slutbetyget. Vi hade samma schema varje vecka och en standraddag var 10-15 för mig. För att få höga betyg krävdes det förutom närvaro att man var delaktig i diskussioner i klassrummet. Enligt mig var det mycket enklare att klara kurserna på ISU då det inte var samma kunskapskrav för att bli godkänd.

Jag läste följande kurser:

ENV S 2018 Intro Ocenography (kan tillgodoräknas för Energi och Miljö inriktning)

STAT 231 Probability & Interference får engeeners (kunde tillgodoräkna)

THTRE 251 Acting I (kunde inte tillgodoräkna)

WGS Intro Women & Gender Studies (kunde inte tillgodoräkna)

Fritid och sociala aktiviteter

Det fanns mycket att göra på fritiden! Jag gick bland annat med i ett ultimate frisbee lag, gick på amerikansk fotbollsmatcherna och hejade på The Cyclones, samt festade på bargatan.

Det bästa med utbytet var att engagera sig i en klubb! Jag lärde känna jättemånga fina människor och kom in i det amerikanska studentlivet.

Jag önskar att jag visste innan...

... att det kan bli svinkallt på vintern!

TIPS: Se till att res efter eller före utbytet om inte båda!