Furkan Kocak – Turkiet

Universitet: Istanbul Technical University
Termin: 2017 (Period 3 och period 4)
Inriktning: Energi och Miljö (?)

Innan avresa

Innan jag åkte sökte jag Erasmus-stipendiet, vilket jag fick. Jag kollade även upp vilka kurser som jag skulle kunna läsa på ITU.

Boeende

Jag bodde 5 stationer med tunnelbanan från ITU i den Europeiska sidan av Istanbul. Istanbul är en stad med 20 miljoner invånare, men att hitta boende är trots det inte särskilt svårt. Det viktiga är att det är på ett ställe nära skolan då staden är enorm. När man tar kontakt med universitetet får man hjälp med detta. Det finns även olika facebookgrupper där studenter söker rumskompisar som är ett mycket billigt och säkert alternativ. Staden är enormt stor, men många människor. Kulturen är blandat, med både europeiskt kultur men även en mellanöster-kultur. Finns mat från hela världen som också är väldigt billigt.

Studierna

Jag läste majoriteten av mina kurser på engelska, och några enstaka på Turkiska. Alla kurser har dock en engelsk version som går parallellt.

Största skillnaden mellan studierna på ITU och KTH var att det fanns en matsal där man fick väldigt bra mat för 3 lira (cirka 6 kr), haha. En annan stor skillnad var kursernas längd. Året var inte uppdelat i 4 perioder som på KTH utan var uppdelat i 2 perioder. Kursernas längd var därför på 4 månader (2 perioder på KTH). Kurserna var ganska roliga och inte så svåra. Därför hade man väldigt mycket fritid.

Jag läste följande kurser:

Land treatment systems (CEV447)

Environmental chemistry (CEV461)

Urban planning (CEV315)

Water quality management (CEV343)

Alla dessa kunde tillgodoräknas som valbara kurser.

Fritid och sociala aktiviteter

Istanbul är en stad som aldrig sover. Går man ut på den kända orten (Taksim) klockan 2 på natten på en vardag garanterar jag mycket människor till och med den tiden. Det mesta är öppet mycket längre. Man blir via universitetet med i Erasmusprogrammet. De har i början ett välkomnande där man får träffa människor från hela Europa som är på utbytesstudier vilket är ett utmärkt tillfälle att skaffa vänner. Erasmusprogrammet arrangerar utflykter, besök till museum, utforskning av Istanbul, fester, test av mat och olika resor till andra delar av Turkiet. Att delta på dessa är rekommenderat av mig på hög nivå. Det fanns alltid något att göra, mycket arrangerads av erasmusprogrammet, men man hade även vännerna man skaffat som var villiga att utforska staden tillsammans.

Det bästa med utbytet var:

Nr 1: Maten. Fanns så mycket gott att äta och väldigt varierat. Man kunde hitta en ny maträtt som man aldrig sett tidigare även efter att ha varit där i 2 månader, väldigt stor kök alltså. Maten är billig också!

Nr 2: Staden. Att leva i en stad med 20 miljoner invånare är en mycket unik och intressant upplevelse.