Senaste Nytt

Valberedningen

Lediga poster på sektionen!

Valberedningen vill informera om att det är dags för val redan i början av terminen och vi vill att DU funderar på om någon av posterna är något för dig:  
  • Sektionslokalsansvarig
  • Idrottsansvarig
  • Webmaster
  • PR-ansvarig
  • Tvåans represent i valberedningen

Samtliga är fyllnadsval, och de tre första väljs av styrelsen på StyM den  7 augusti kl 12:15. Övriga väljs av sektionen på första SM (datum ej bestämt).

Vem får söka?

Vem som helst som är THS-medlem får söka!

Hur söker jag?

Du söker genom att maila valberedningen@cl-sektionen.se med följande:

  • Ditt namn
  • Vilken post du söker
  • Kontaktuppgifter (mail och telefon)
  • Kort beskrivning av varför du söker posten och varför du tror du passar

Sektionslokalsansvarig

Sektionslokalsansvarig är en post för den som vill veta mer om vår kära lokal Gr8n och få insyn i allt som sker där. Praktiskt innebär posten bland annat att hålla koll på bokningar av Gr8n, beställa in förbrukningsvaror ett par gånger per termin och se till att ettan städar under period 1 och 3 (och fikar när de är klara!). Det ger en stor möjlighet att få lära känna ettan bättre, att förstå hur Gråttan fungerar och förändra saker som inte fungerar. Dessutom har W en motsvarande post, så man kan alltid få sällskap och stöd i att vara två personer som ansvarar. Sektionslokalsansvarig är en del av Studiemiljönämnden (STURE).

 

Idrottsansvarig

Idrottsansvarig utvecklar idrottandet på campus tillsammans med THS och övriga idrottsansvariga. Till vardags planerar och håller du i idrottsaktiviteter för sektionen tillsammans med W:s idrottsansvarig, informerar om THS mästerskap och drar ihop lag om intresse finns. Det finns också friskvårdsbidrag att söka från THS för att få pengar till aktiviteter. Är du intresserad av idrott och gillar att tagga personer att delta så är Idrottsansvarig något för dig! Idrottsansvarig är en del av Studiemiljönämnden (STURE).

Webmaster

Som Webmaster får du möjlighet att förfina både administrativa och kreativa egenskaper. Det handlar om att ha koll på denna finfina hemsida, hjälpa funktionärer med inlogg till mail och se till att sekreteraren har en uppdaterad maillista till sektionens medlemmar. Webmaster är en del av PR- och arbetsmarknadsnämnden (PRAS).

PR-ansvarig

Som PR-ansvarig kommer du att ansvara för alla mailutskick till sektionen, samt all direkt marknadsföring kring event och andra roligheter. Utöver det sitter du i THS kommunikationsråd och stöttar PRAS-ansvarig i dess arbete. Beroende på dina färdigheter och intressen kan arbetet variera, du kan välja att jobba med utveckling av hemsidan, sektionens grafiska profil eller nyhetsbrev. Möjligheterna är stora och varierande!PR-ansvarig är en del av PR- och arbetsmarknadsnämnden (PRAS).

Tvåans representant i valberedningen (främst CL-17)

Som representant i valberedningen är du en viktig del i att möjliggöra sektionens fantastiska arbete. Valberedningen jobbar med att informera om val och hitta sökande till poster, samt informera sektionen om de sökande inför valmöten. Valberedningen förättar även urnval (röstning i sektionslokalen).

CL Future, Sektionen

Victor Ahlberg om CL Future

Att gå i fyran och närma sig ex-jobb och arbetslivet är inte alltid lätt. Nedan kan ni läsa om hur Victor Ahlberg från CL14 försöker få svar på alla frågetecken genom att vara med i vårt alldeles egna mentorskapsprogram – CL Future.

God läsning!
_________________

Hallå!

Det var en smått nervös (läs panikslagen) CL-student i årskurs 4 som i höstas skrev upp sig på CL Future. Den gamla klyschan ”ta det lugnt, du har all tid i världen att komma på vad du ska göra efter studierna” hade sedan länge känts mer som ett ångestdämpande preparat än en sanning. I mentorskapet såg jag därför en god chans att aktivera mitt handlingsförlamade sinne. Detta är en liten uppdatering kring vad som hänt sedan dess.

Sedan jag parades ihop med min mentor har vi hunnit med en kick-off och ett möte därefter. För egen del känns det som att jag inte kunde fått en bättre matchning. Mentorskapet är precis det jag hoppades på och mer därtill. Det bästa är kanske att jag får ställa alla dumma frågor jag kan komma på. Hur är det att jobba jämfört med att plugga? Hur hamnade du där du är idag? Hur kan jag tänka inför ex-jobbet?

Jag känner att vi har hittat en god balans mellan det lättsamma och det seriösa. Ibland småpratar vi bara om hur det går i plugget eller på jobbet och ibland diskuterar vi konkret om vad som utmärker ett bra CV. Ambitionen är att träffas en gång i månaden och till varje möte har vi tilldelat mig en uppgift. Det kan handla om att se över CV:t eller titta på tidigare ex-jobb för att få idéer om vad jag själv skulle vilja göra. Detta blir sedan utgångspunkt för nästa träff.

Hur summerar jag då mentorskapet såhär långt? Är nu äntligen all framtidsångest som bortblåst? Nja, det vore att ta i. Dock har mentorskapet gett mig en stadig kontakt i det ack så skrämmande livet efter studierna. Jag ser livet som en serie bananskal och CL Future har hjälp mig av åskådarläktaren och gjort mig till huvudperson i mitt eget liv. Jag kan nu säga att jag är mindre rädd för att halka framåt.

Allt gott!
Victor Ahlberg, CL14

Alumn

Alumn Isabelle Wahlund

Som nyexaminerad CL-student jobbar hon med Sveriges just nu största infrastrukturprojekt, förbifart Stockholm. Hon är projektingenjör och håller koll på allt från budgetar och tidsplaner, till att sammankalla olika experter för att lösa deras tekniska problem. Låt mig presentera alumn Isabelle Wahlund!

God läsning!
_________________

Hej!

Som nog de flesta nyexaminerade är, var jag livrädd när jag skulle ta steget ut för att börja jobba. Vad kan jag? Vad har jag lärt mig från min studietid? Hur ska jag marknadsföra mig själv? Kanske är man som CL:are extra osäker just eftersom det kan kännas som att man inte kan tävla med de som har en ”hel civilingenjörsexamen”. Det beror ju självklart på vilket typ yrke och roll man vill ha men såhär i efterhand (säger hon som varit i arbetslivet i åtta månader…) kan jag se att det snarare är så att CL skalat bort mycket som de flesta roller ändå inte kräver, och sen lagt till pedagogik och kommunikation. Och nu ska jag dra till med lite oförskämt skryt som jag hoppas kan ge dig som ännu inte examinerats, lite hopp och mod: jag är en i gänget som projektleder Sveriges just nu största infrastrukturprojekt och det går kanon! Och jag gick CL!

Det ska sägas att jag har oerhört svårt att veta vad av det jag gör på jobbet som jag faktiskt lärt mig på KTH, det mesta har jag ju lärt mig på plats, många gånger genom trial and error. Men det finns ändå en skön känsla i ryggraden, jag vet att jag kan lösa problem jag ställs inför, med en mängd olika verktyg och tillvägagångssätt. Jag kan arbeta i grupp och jag kan presentera resultaten på ett begripligt sätt! Självklart blir vi som CL:are lite extra bra på det! Jag jobbar som projektingenjör (även kallad PING) på ÅF, ett av Sveriges större ingenjörs- och konsultföretag, och just nu jobbar jag med Förbifart Stockholm. Att vara projektingenjör handlar om att vara med och leda projektet och projekteringen framåt, det vill säga ha koll på och uppdatera tidplaner, budgetar, hålla i möten, samordna olika experter inom projektet och se till att de har vad de behöver för att kunna lösa de tekniska problemen. Och se till att kunden får vad den vill ha gällande omfattning, kvalitet och tid.

Jag är extremt nöjd med min arbetsplats och främst med alla snälla, roliga, smarta, aw-peppiga kollegor. Det finns så många som verkligen tar sig an de nya, som lär en allt man kan behöva och lite till! Ofta jobbar man också som junior med en senior, så att man kan växa in i rollen. Det tekniska jag behöver kunna i mitt jobb (herregud jag jobbar ju med bergtunnlar, hur gick det till?) är experterna mer än glada att få prata om! Jag tror faktiskt det bor en oslipad lärare i många ingenjörer, som aldrig fick chansen att uppleva CL.

Jag har ärligt talat aldrig fått några negativa reaktioner när jag berättat om min utbildning, snarare positiva och förvånade. Oftast får jag höra; vilken bra kombination! Men något som jag också, tyvärr, tror kommer med CL förutom de två (egentligen många fler såklart) valmöjligheterna är en lite splittrad målbild. Jag känner att någonstans i mitt hjärta finns ju en väldigt stor plats för undervisning, elever och läraryrket. När och hur jag fullföljer det kallet får framtiden utvisa, men ett som är säkert är att det är något jag måste få arbeta med innan duvmatning,, bridge och boule. Tur att jag har några år på mig! Jag ser arbetslivet lite grann som ett bananskal och lite grann som en godisbutik, ibland får man bara halka med, jobba på och se var man hamnar, och ibland får man aktivt se till att själv plocka ur godbitarna!

Hälsningar,
CL-PING(lan) Isabelle

Ps. Om du vill veta mer om vad jag gör eller så, är du mer än välkommen att kontakta mig! Pras har mina kontaktuppgifter. Ds.

Isabelle_ÅH_projektingenjör
Sektionen, Styrelsen

Val och ny styrelse!

Sopranos/Styrelsepresidiet

Ordförande – Oscar Rohde Dahlberg
Vice ordförande – Martin Demmelmaier
Sekreterare – Josefin Kumlin

Studienämnden

Studienämndens ordförande (SNO) – Joakim Wassinge
Utbildningsbevakare (UBBE) – Ewa Hörnlund
Programansvarig student (PAS) – Evelina Bergman Laurén

Studiemiljönämnden

Studiemiljönämndens ordförande (STURE) – Veronica Vilbern
Studiemiljönämnden vice ordförande (vice STURE) – Felix Alin

PR- och arbetsmarknadsnämnden

Arbetsmarknadsansvarig – Martin Thulestedt

Resviorer 18/19 (Twitterboss)

Herman Högman Ording
Ida Fantenberg Niklasson

Revisor 17/18

Alexander Koski (+ Johanna Kuniholm sen tidigare)

Valberedning

Femmans representant, sammankallande: Elisabet Ch Lövkvist
Fyrans representant: Veine Haglund
Treans representant: Gabriel Klingofström

Dessutom fortsätter de tidigare valda Hampus Eriksson, Eleonora Strand och Felix Alin i Mottagningen, Niklas Karlsson och William Friefeldt i CLW, Camilla Björn och Elvira Johansson i CLint och Emilia Kaufeldt som PRAS.

Bra jobbat, stort grattis och välkomna till ett grymt år!

Framtidsmässan, Sektionen

✨ Studentmästerskapen ✨

Den 21 april ägde Studentmästerskapen i Offentlig sektor rum och vi hade ett lag!

Vårat lag bestod av PRAS Emilia, Mottagningsansvarig Hampus och Vice Klubbis Ida. Tillsammans levererade dem fantastiska bilder och video på instagram, tog alla poäng i poängtävlingen och ett utomordentligt case om varför fler ska söka till vårdyrket – specifikt till offentlig sektor. Detta ledde till en semifinal-plats där de tyvärr blev utslagna. Laget som vann var från Örebro, eller som de säger – Pennybridge, och de vann en fantastisk resa till Bryssel där de både får upptäcka staden och EU-parlamentet. Tävlingen tog plats på Framtidsmässan och när mässan var klar bar det av till Generator Hostel. Där bjöds det på burgare, dryck och övernattning och en massa härligt snicksnack!

Det var en jättekul upplevelse, som om just du vill vara med nästa år får du hålla ögonen öppna!

Allt gott!

Studentmästerskapen2018_offentligsektor
Jobberbjudande, PRAS, Sektionen

IST söker en Talent and Learning Coordinator

IST, som är ett edtech-företag, söker nu någon som kan ta ansvar för deras två största event – Trainee Programmet och deras ”Learn More Week”. Läs mer om rollen och företaget nedan och passar rollen just dig ansöker du direkt på den här karriärsidan.

Tjänstens omfattning är heltid och kan placeras i Växjö, Stockholm eller Linköping (detta trots att det står Växsjö på karriärsportalen). Är det några övriga frågor? Var god att i så fall kontakta David Hantoft via mail på david.hantoft@ist.com.

About the role

Two of our biggest internal events during the year is our Trainee Program, and our Learn More Week. In short terms, the Trainee Program is where we groom some of the finest talents in the world of code and programming, which runs for 12 months. The Learn More Week (LMW) is a week every year where we gather our entire TwISTer force in one place and meet, discuss, listen, laugh and learn from each other and a wide variety of external speakers, lectures and seminars within different areas of expertise.

About IST

IST is the leading Scandinavian edtech company, we have been helping schools improve for more than 30 years. Our mission is to make sure everyone learns more, something that we strive to achieve and make possible for all our customers, regardless of where in the world they are.

Framtidsmässan, Sektionen, Valberedningen

Spännande Grejer

Den närmaste tiden har vi massor av spännande saker som händer i sektionen och därför kommer det här inlägget handla om Framtisdsmässan, Studentmästerskapen, sektionsvalen och kemistudenter till jury på UF-mässa.

Framtidsmässan

När? Torsdagen 12 april
Var? Stockholms Sports Center
Facebook-event? Här

Framtidsmässan är en heldag där studenter och nyutexaminerade får träffa arbetsgivare i offentlig sektor från hela landet. Det finns otroligt många karriärmöjligheter inom kommuner, myndigheter och landsting och detta är ett perfekt tillfälle att få veta mer. Arbetsgivare från långt ned i södra Sverige till högt upp i norr ser fram emot att få träffa studenter inom alla olika möjliga utbildningsinriktningar!

Under dagen bjuds det även på underhållning i flera former på Stora scenen. Bland annat medverkar retorikexperten Elaine Eksvärd som kommer att dela med sig av bästa retoriktipsen för hur man gör intryck på arbetsgivare, hur man kan styra folks uppfattning om en samt tips inför anställningsintervjuer och löneförhandlingar. Då kommer Fackförbundet Vision även att bjuda de 100 första studenterna i publiken på gratis lunch. Dessutom medverkar Kodjo Akolor som kommer att hålla i en inspirationsföreläsning om självkänsla och om att tro på sig själv. Dagen avslutas med den stora finalen av Studentmästerskapen i offentlig sektor!

Studentmästerskapen

Under Framtidsmässan kommer vi ha ett lag som kommer tävla i Studentmästerskapen! Hur fett?! Laget består av mottagningsansvarig Hampus Eriksson, ekonomiskt ansvarig för CLW Ida Fantenberg Niklasson och mig, PRAS-ansvarig Emilia Kaufeldt.

Tävlingen kommer pågå innan och under mässan. Innan mässan kommer det vara en ”Sociala medier”-tävling, som påbörjas den 6 april, samt ett ”Public Sector” case, som kommer presenteras på Framtidsmässan.

Mässans schema för tävlingen den 12 april ser ut som följer, så kom gärna och stötta oss på under dagen!

10.00 – 10.15 Samling i Studentmästerskapen montern på Framtidsmässan
10.15 – 12.00 Presentation av public sector case
10.15 – 12.00 Poängjakt, olika aktiviteter i montrar för att samla poäng (sker parallellt med presentation av caset)
12.00 – 12.45 Lunch och fritid
12.45 – 12.55 Snart dags för semifinal, vi presenterar de 10 lag som går vidare!
13.00 – 13.15 Semifinal ett (fem lag tävlar), tävlingen är i Studentmästerskapen montern
13.25 – 13.40 Semifinal två (fem lag tävlar), tävlingen är i Studentmästerskapen montern
Ettan, tvåan ifrån respektive semifinal, plus den bästa trean går till finalen på stora scen!
14.00 – 14.30 Fem lag gör upp i en rafflande final på stora scen!
14.30 – VINNAREN AV STUDENTMÄSTERSKAPEN 2018 KORAS PÅ STORA SCEN!

Önska oss lycka till!

Sektionsval

Det är åter igen dags för sektionsmöte, nr 7 i ordningen. Det är Val-SM och Verksamhetsårets sista!

Var: E51, KTH
När: 18.00 (onsdagen den 18e april)
Mat serveras i anslutning till mötet, från 17.00

På mötet skall vi ta upp:

Resterande val inför kommande Verksamhetsår 18/19:

I Styrelsepresidiet, samtliga är ledamöter i Styrelsen
Ordförande
Vice-ordförande, tillika ekonomiskt ansvarig
Sekreterare

I Studienämnden:
SNO, Ordförande för nämnden och ledamot i styrelsen
UBBE – Utbildningsbevakare och Vice-ordförande för nämnden
PAS – Programansvarig Student

I Studiemiljönämnden:
STURE – Ordförande för nämnden och ledamot i styrelsen
Vice-STURE – Vice-ordförande för nämnden och skyddsombud

Revisorer (2 st.) – är arvoderade från THS

För resten av kalenderåret 2018:

I PR- och Arbetsmarknadsnämnden:
PR – PR-ansvarig
AS – Arbetsmarknadsansvarig

Revisor (1 st.), för revision av året 17/18 (är arvoderat!)

Förutom dessa val kommer det även på mötet gå att kandidera till:

Valberedningen för 17/18:
Årskursrepresentantanter för 2:an, 3:an, 4:an & 5:an och/eller sammankallande till Valberedningen

Det andra viktiga på mötet som vi ska besluta om är Verksamhetsplan och Budget för 18/19, Styrelsens förslag på dessa kommer med handlingarna!
Mer detaljer kommer med handlingarna!

Valprocessen pågår i detta nu! För mer info gällande valen, se tidigare mail från: valberedningen@cl-sektionen.se

Viktiga händelser/datum gällande valen:

Nomineringsstopp:
Måndag 9/4

Kandidatutfrågning:
Ons 11/4 från kl. 17 i sal E32

Röstperiod:
11/4 – 18/4
I Gråttan på lunchen, på distans eller annan plats som Valberedning utannonserar!

Om du har några funderingar eller vill veta mer om mötet är du varmt välkommen att höra av dig till ordf@cl-sektionen.se eller till sekr@cl-sektionen.se.

Om du vill ha mat kan du redan nu anmäla dig på anmälningsformuläret.

Kemistudenter till jury på UF-mässa

I en tävling den 17 maj klockan 11.30-15 ställer elever från åk 5 ut sina utvecklingsprojekt och till det skulle dem vilja ha hjälp av tre CL-studenter med inriktning kemi.

Beskrivning av uppdraget:
Årets SM i Ung Företagsamhet går av stapeln 16-17 maj på Stockholmsmässan, där tävlar Sveriges UF-företagare om SM-guld. Årets nyhet är att grundskoleelever kommer ställa ut på SM. Det är 80 grundskoleelever i årskurs 5 från två olika skolor som kommer ställa ut sina prototyper av uppfinningar de arbetat med. Projektet eleverna har arbetat med heter Idéer som gör det möjligt och mynnar ut i en utställning där de visar upp prototyper av saker som de saknar på marknaden. Juryns uppdrag är att bedöma deras prestationer i tre kategorier; Bästa idé, Bästa idépresentation, Bästa logotyp och slogan.

Eleverna ställer ut 17 maj 12.00-15.00 och juryarbetet startar 11.30 med information och lunch. Prisutdelning sker på entrétorget 15.15.

Okategoriserade

Styrelsemöte #5

SM#7 är Onsdagen den 18 April

Genomgång av vad alla har gjort sedan senast

Ordförande Diana går igenom ett kommande förslag inför SM, som kommer beröra en eventuell övergång till en strategisk styrelse. I samband med denna övergång skulle även verksamhetsåret flyttas och sammanflätas med kalenderåret. Ekonomiskt ansvarig Victor berättar att han och Diana har varit på Osqvik tillsammans med andra ekonomisktordföranden och ordföranden, för att prata om THS budget för nästa år. Det ska även skapas en ekonomisk policy för utlägg etc.

SNO Evelina har gått på möten rörande bytet av skola och VFU-kurser. STURE Gabriel meddelar att råttan verkar vara borta (dock inte säkert) samt att mjölbaggarna försvunnit. För tillfället städar W i Gråttan och det finns en sektionslokalsbok, men den är utdaterad och målet är att uppdatera den inom kort. Mottagningens ekonomiska ansvarig Felix berättar att de får en klumpsumma som ska fördelas och är därför här inför budget-snacket. Sponsletandet pågår och det ska även ske möten med W och Maskin inför Adeptgasquen. PRAS Emilia berättar att mentorskapet är startat, det finns mer information under Senaste Nytt på hemsidan. Hon berättar också om företag som är på gång in och event som troligen kommer att bli.

Bugetpratet har börjat

Vi kommer till 99% säkerhet få 145 000 kr, till skillnad från förra ECE-skolan, där vi fick 105 000 kr. 20 000 kr är öronmärkta till utbildningsfrågor och 9 000 kr är öronmärkta till JML-frågor. Styrelsen har lagt ett förslag kring pengarna och det finns mycket pengar att ta av för att göra roliga, engagerade och feta event!

Vi hann inte gå igenom Verksamhetsplanen, men styrelsen får i uppdrag att skriva vad de vill göra med sina pengar till nästa år.

Styrelsen out!

CL Future, PRAS, Sektionen

CL Future – Uppstart

Äntligen (!!) har vi haft uppstart med väldens bästa mentorskap!

I lördags samlades de som är med i CL Future 2018 i Gråttan för att prata erfarenheter, lära känna varandra och mingla. Jag, Emilia, hade ingen aning vad jag skulle förvänta mig; Kommer det bli stelt? Kommer folk ha någonting att prata om? Kommer alla sitta var för sig? Kommer det ens bli trevligt? Och som jag fick äta upp dessa frågor!

Alla samlades vid sextiden och efter det bar det av till de mest intressanta diskussioner. Vissa hade redan hunnit träffa sina mentorer/adepter, vilket var jätteroligt och kul att höra. Andra hade frågor om mina tankar om mentorskapet och vad det kommer innebära för dem. Sen blev det även en smärre reunion mellan några alumner, hur kul är inte det?! Vi käkade tacos och marrängsviss till efterrätt och jag är otroligt taggad och peppad på vart detta kommer leda!

En extra stor bamsekram vill jag ge till
Ellen, Helin och Ahmed – För initiativet till detta mentorskap
Charley och Ida – För hjälpen och utlånande av baren
Isabelle och Johanna – För hjälp med lite sista-minuten pyntning
Och till sist Herman – För att du hjälpte till att starta baren, pynta OCH städa efteråt, en riktig ängel!

Jag bifogar materialet som även har getts till de som är med i mentorskapet i år och jag rekommenderar dig att ta en titt om du är sugen på att vara med i mentorskapet själv nästa år! Stödmaterial till CL Future 2018

Ha det bäst!

Vänliga hälsningar,
En SUPERTAGGAD PRAS-ordförande
Emilia Kaufeldt

Sektionen

Förändring

Förändring är någonting som både kan vara otäckt och superhärligt. För att förändra behövs det ambitiösa personer som vill driva frågor de brinner för och projekt som saknas. Vi i styrelsen vill uppmuntra till engagemang i sektionen och ge dig möjligheten att utveckla dina idéer. Varje nämnd har en budget som ska användas för att ge kvalitet till studenternas studietid och vi alla behöver inspiration från er för att göra eventen så inkluderande och varierande som går.

Om du eller någon du känner vill driva ett projekt vill vi gärna att du hör av dig och berättar vad du tänker och känner. Oberoende om du vill driva jämställdhetsfrågor, visa League of Legends World Championship i G8n eller varför inte köra yoga på Borggården någon torsdagsmorgon maj med tillhörande frukost, så är du varmt välkommen att höra av dig!

Generella event och frågor – Diana ordf@cl-sektionen.se
Studiesociala event – Evelina sno@cl-sektionen.se
Projekt som rör näringslivet – Emilia pras@cl-sektionen.se
Sociala event (karaoke, pepparkaksbygge, etc.) – Gabriel sture@cl-sektionen.se

Ha en fantastisk tentaperiod, jag hejar på dig!

Ha det gott,
Emilia,
Pr- och arbetsmarknadsansvarig